Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση με πολιτική ηγεσία 26-1-2011 και Δελτίο Τύπου Δ.Ο.Ε.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.                                    Αθήνα, 30-01-2011
Συνάντηση με πολιτική ηγεσία 26-1-2011 και Δελτίο Τύπου Δ.Ο.Ε.

Η συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (από κοινού με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ξεπέρασε κατά πολύ και τις χειρότερες προσδοκίες και κατέδειξε τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει, δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Δίχως διάθεση για ουσιαστική συζήτηση αλλά και εντελώς απροετοίμαστοι για να απαντήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημα, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου «έπεισαν» ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο ότι δεν υπάρχει τίποτε το θετικό που να μπορούν να δώσουν στην εκπαίδευση.
Είναι ολοφάνερο πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει να αγνοήσει τη φωνή των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας στο «σχεδιασμό» της. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, στο θέμα των συγχωνεύσεων ιδιαίτερα, θα έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη «λογιστική – οικονομίστικη» αντίληψη για την εκπαίδευση και, φυσικά, θα ληφθούν ερήμην μας. Η παιδαγωγική θεώρηση τους είναι άγνωστη και ο χώρος σχεδιασμού και δράσης τους είναι το σκοτάδι.
Το κείμενο της Δ.Ο.Ε. που κυκλοφόρησε από τη Δ.Ο.Ε. στις 27-1-2011 ως δελτίο τύπου, είναι κείμενο που κατέθεσε η παράταξη της ΔΑΚΕ και έπειτα από ελάχιστες τροποποιήσεις ψήφισε και η παράταξη της ΠΑΣΚ. Οι «αριστερές» παρατάξεις έμειναν για μια ακόμη φορά περιχαρακωμένες σε νεφελώδεις διατυπώσεις που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν διαπραγματευτικά άλλοθι στην ΠΑΣΚ.

 Τα 4 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. 
Κικινής Θανάσης
Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Ρηνάκη Καίτη    
Ανδρουλάκης Μάνος

Στη συνέχεια επισυνάπτουμε το κείμενο της Δ.Ο.Ε.

Αθήνα  27/1/2011
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε.
(συντάκτες εκπαιδευτικού ρεπορτάζ)
       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. .ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Την Τετάρτη 26/1/2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου Παιδείας (Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου, Γεν. Γραμματέα κ. Κουλαϊδή, Ειδ. Γραμματέα κ. Κοντογιάννη).

Τα θέματα που τέθηκαν από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ήταν :
α) Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι συνάδελφοι αναπληρωτές (όχι του ΕΣΠΑ) οι οποίοι έχουν προσληφθεί από το Νοέμβριο του 2010.
β) Η κάλυψη των 1000 περίπου κενών που καταγράφονται στην α/θμια  εκπαίδευση  σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Δ.Ο.Ε. από τους Συλλόγους και τους αιρετούς.
γ) Η ανύπαρκτη, στην ουσία, χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών και η αδυναμία τους να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
δ) Οι συγχωνεύσεις – συνενώσεις σχολικών μονάδων που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Παιδείας (σύμφωνα με τις διαστάσεις που το ίδιο έχει δώσει στο γεγονός) και που βρίσκουν απόλυτα αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού ως μοναδικό τους αποτέλεσμα θα έχουν την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
ε) Η διαφαινόμενη πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του θεσμού της Μετεκπαίδευσης  αντί για την επέκταση της σε όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών.
στ) Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα 350 κενά Φυσικής Αγωγής (182 κατά το Υπουργείο) τα οποία δεν καλύπτονται ή, ακόμη χειρότερα, καλύπτονται από δασκάλους. 
Οι «απαντήσεις» που δόθηκαν σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν την εκπαιδευτική κοινότητα.
·       «οι συγχωνεύσεις θα γίνουν προς χάρη των μαθητών για να αξιοποιείται κάθε Ευρώ που πηγαίνει στην εκπαίδευση»
·       «οι συγχωνεύσεις – συνενώσεις θα είναι εντός θεσμικού πλαισίου»
·       «Τα στοιχεία για τα κενά που υπάρχουν από τα ΠΥΣΠΕ δεν είναι ακριβή γιατί τα ΠΥΣΠΕ δίνουν αντιφατικά στοιχεία»
·       «Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα  κάλυψης των κενών Φυσικής Αγωγής λίγων ωρών από δασκάλους κι όπου υπάρχουν πλήρη κενά θα τοποθετηθούν Γυμναστές»
·       «Υπάρχουν  καταγγελίες ότι χρήματα που δόθηκαν στους Δήμους για τα σχολεία χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς στην προεκλογική περίοδο, θα γίνει άμεσα εκταμίευση 30 εκ. € για το σκοπό αυτό» 
·       «Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω απάντηση για τη Μετεκπαίδευση και την Επιμόρφωση, θα σας απαντήσω μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου» (Υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου)
·       Η αρχική έντονη απορία της κυρίας Υφυπουργού για το ότι υπάρχουν απλήρωτοι αναπληρωτές, στο τέλος έγινε διαβεβαίωση πως είναι κύριο μέλημά της το να πληρωθούν, μόνο που δεν μπορεί να μας πει πότε.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει την παρελκυστική τακτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που αντί να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης προχωρά σε λήψη επώδυνων αποφάσεων ερήμην του κλάδου.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει  πως δεν πρόκειται να ανεχθεί τον εμπαιγμό και ότι θα παλέψει με κάθε μέσον για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τον αγωνιστικό του σχεδιασμό και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς σε αγώνα για την προάσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.


Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου