Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΔΟΕ – Ανασύνθεση του Δ.Σ. σε σώμα



Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.                                                         Αθήνα, 13-01-2011

Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΔΟΕ – Ανασύνθεση του Δ.Σ. σε σώμα

Συνεχίστηκε σήμερα, 13-1-2011, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με θέμα τη Συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα.
Σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης, η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. κατέθεσε συμπληρωματικά την παρακάτω πρόταση με σκεπτικό που αναδεικνύει και τρέχοντα προβλήματα, τοποθετώντας τα στις πραγματικές τους διαστάσεις, κάτι που θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να εμπεριέχεται στις όποιες μελλοντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα:
«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η στιγμή κατά την οποία γίνεται η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη τόσο για τον κλάδο όσο και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Η επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει με δραματικό τρόπο τη ζωή όλων μας.
Οι όροι με τους οποίους έγινε η συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τον Ιούνιο του 2009 έχουν αλλάξει. Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., και τότε και τώρα πρότεινε διαπαραταξιακό, αντιπροσωπευτικό, ενωτικό προεδρείο, στο οποίο θα εκφράζονταν όλες οι συνδικαλιστικές αντιλήψεις με την πεποίθηση ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε, έμπρακτα, να αποδείξουμε ότι μέλημά μας είναι η σύνθεση, η κοινή πορεία και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.
Σήμερα, όμως, τη στιγμή που γίνεται η συζήτηση για την ανασύνθεση του Δ.Σ. της ΔΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που θα μεταβάλλουν αρνητικά το δημοσιοϋπαλληλικό και εκπαιδευτικό τοπίο:
*    Δρομολογείται νέο μισθολόγιο που όπως όλα δείχνουν θα χειροτερεύσει την, ήδη, δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει ο εκπαιδευτικός. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περικοπές μισθών και επιδομάτων και οι συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα αγαθά οδήγησαν στην πάνω από 30% συρρίκνωση του εισοδήματός μας. Και έπεται συνέχεια…
*    Ο ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2011, ένας προϋπολογισμός φτώχειας, μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία (για πρώτη φορά σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ). Επιπρόσθετα, δεν προβλέπει ούτε 1€ για νέες κτηριακές υποδομές και για την αλλαγή των όρων στέγασης για χιλιάδες μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου. Ταυτόχρονα, η δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα.
*    Ετοιμάζεται μια «αναδιοργάνωση της οργανοδιοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος» την οποία ήδη έχει απορρίψει ο Κλάδος και η οποία είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψει κατά πολύ τους όρους λειτουργίας της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
*    Δρομολογούνται συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολικών μονάδων που με το πρόσχημα τον όποιο «εξορθολογισμό» θα πετύχουν την αφαίρεση ποιότητας από την εκπαίδευση με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού λόγω της οργανικών θέσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.
*    Επιτροπή του Υπουργείου επεξεργάζεται ερήμην μας αλλαγές των Π.Δ. 200 και 201 που αποτελούν τη βάση λειτουργίας της εκπαίδευσης.
*    Συνάδελφοι αποσπασμένοι στο εξωτερικό επιστρέφουν πριν τη λήξη της θητείας τους ως υπεράριθμοι ενώ άλλοι καταλαμβάνουν επιλεκτικά και με αδιαφανείς διαδικασίες τις θέσεις τους.
*    Το μέλλον της Μετεκπαίδευσης, ενός θεσμού με μεγάλη και ουσιαστική προσφορά στην εκπαίδευση, είναι αβέβαιο.
Όλα αυτά κάνουν φανερή την ανάγκη συγκρότησης ενωτικού, διαπαραταξιακού, αντιπροσωπευτικού προεδρείου που δίχως να αφήνει στην άκρη τις ψηφισμένες θέσεις – διεκδικήσεις θα παλέψει με ομοψυχία, βάζοντας στην άκρη, τις όποιες πολιτικές διαφωνίες και επικεντρώνοντας σε αυτά που μας βρίσκουν αλληλέγγυους θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί την κοινωνία και την εκπαίδευση σε αδιέξοδο.»
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά τη συμμετοχή τους στη συγκρότηση του προεδρείου, δίνοντας, δυστυχώς, προτεραιότητα στη συνέχιση της προσπάθειας απαξίωσης του ρόλου του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Επέλεξαν ως τακτική να τονίσουν τις διαφορές των πολιτικών αντιλήψεων και να συνεχίσουν την αδιέξοδη τακτική των διαχωριστικών γραμμών.
Η παράταξή μας, συνεπής, στα όσα καταθέτει στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να παίξει μικροπαραταξιακά παιχνίδια με τη συγκρότηση του Δ.Σ. και να το αφήσει ασυγκρότητο σ’ αυτές τις κρίσιμες για τον Κλάδο περιστάσεις. Για το λόγο αυτό και από τη στιγμή που και η ΠΑΣΚ εμφανίστηκε να συμφωνεί με το πνεύμα της τοποθέτησής μας, η παράταξη προχώρησε στη λειτουργική συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταλαμβάνοντας τα αξιώματα που κατείχε και στην προηγούμενη σύνθεση.

 Τα 4 μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. 
Κικινής Θανάσης
Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Ρηνάκη Καίτη    
Ανδρουλάκης Μάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου