Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ενημερωτικό σημείωμα του αιρετού του ΠΥΣΠΕ Γ. Μότσιου

Γιώργος Δ.  Μότσιος                                                 Πρέβεζα, 24-1-2011
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ν. Πρέβεζας                                                    
Τηλ.: 6937409692                                                 
Ιστότοπος: http://blogs.sch.gr/motsiosg           
                                                                                     ΠΡΟΣ: τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Π.Ε   Ν.
                                                                                     Πρέβεζας
                                                                                                      


Θέμα 1ο: Συγχωνεύσεις-καταργήσεις  σχολικών μονάδων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 24-1-2011 σύσκεψη στο γραφείο της Διεύθυνσης Π.Ε. Πρέβεζας στην οποία συμμετείχαν η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ & ΔΕ Ηπείρου, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης ΔΕ Ηπείρου, οι Διευθυντές ΠΕ & ΔΕ Πρέβεζας, οι σχολικοί σύμβουλοι, τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών ΠΕ & ΔΕ Πρέβεζας καθώς και οι αιρετοί. Θέμα της συζήτησης ήταν οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις  σχολικών μονάδων.
Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των ΔΣ των συλλόγων και οι αιρετοί τόνισαν ότι δεν αγνοούν την ανάγκη συζήτησης για διορθωτικές κινήσεις που αφορούν σε ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν στο Νομό μας, διαφωνούν όμως με τη λογική της κυβέρνησης, η οποία υπακούει στις επιταγές του ΔΝΤ και θέλει να επιβάλει το «φθηνό σχολείο».Ακόμη επεσήμαναν και καυτηρίασαν την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να επιχειρήσει συγχωνεύσεις και καταργήσεις χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία,
Χωρίς να γνωρίζουμε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς Διευθυντών Εκπαίδευσης του Νομού, διαφάνηκε ότι η ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ Ηπείρου προσανατολίζεται στην κατάργηση των Γυμνασίων Ν. Γοργομύλου, Παναγιάς και Μεσοποτάμου. Όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Τόνισε όμως ότι οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις θα γίνουν κύρια με παιδαγωγικά κριτήρια και δήλωσε ξεκάθαρα την αποσύνδεσή τους από το κτιριακό. Η διαφαινόμενη όμως πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση-κατάργηση όχι μόνο ολιγοθέσιων σχολικών μονάδων (μονοθέσιων, διθέσιων) και η δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων με εκατοντάδες μαθητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο από άποψη υποδομών  όσο και από άποψη εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας (εκπαιδευτικών και μαθητών), άλλα μαρτυρούν.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συναντήθηκαν με την κ. Περιφερειακή Διευθύντρια πριν τη σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς φορείς, συντάσσονται, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και τις επιλογές της ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα.

Θέμα 2ο: Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων

Σε συνέχεια του παραπάνω θέματος, το ΥπΠΔΒΜΘ παρακάμπτει για μια ακόμη φορά το αρμόδιο όργανο για την εισήγηση της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων, που σε επίπεδο νομού είναι το ΠΥΣΠΕ, η εισήγηση του οποίου συνδιαμορφώνεται με το πρωτοβάθμια συνδικαλιστικό όργανο (Π.Δ. 100/1997 & 39/1998), και καλεί, δια του Γενικού του Γραμματέα, τους Περιφερειακούς Δ/ντές Εκπ/σης σε συνεργασία με τους Δ/ντές Εκπ/σης ΠΕ και ΔΕ «να διαμορφώσουν προτάσεις ορισμού μορίων σχολικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες των σχολικών μονάδων και να τις καταχωρίσουν στο σύστημα survey μέχρι 31-1-2011».

Θεωρούμε και τις δύο ενέργειες του ΥπΠΔΒΜΘ εσκεμμένες, οι οποίες απαξιώνουν θεσμούς και νόμους, αλλά δηλώνουν και πρόθεση αποδυνάμωσης των Περιφερειακών Συμβουλίων και κατά συνέπεια του συνδικαλιστικού κινήματος.
Γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση, κατ’ επιταγή του ΔΝΤ, εκμεταλλευόμενη την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου μετά τις αλλαγές στο χάρτη της «Καλλικρατικής» Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνει τη δυνατότητα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, να αποφασίζουν χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια.

Ενημερωτικά για το δεύτερο θέμα σας πληροφορούμε ότι οι δύο αιρετοί με το ΔΣ του Συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Πρέβεζας έχουν κάνει τις απαραίτητες διεργασίες για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων του νομού μας, εξαντλώντας την δεκάβαθμη κλίμακα.


            Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
                     Γιώργος Δ. Μότσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου