Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Δήλωση για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. της 3-5-2011


Θανάσης Κικινής
Μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
Εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ/ΠΕ

Αθήνα, Τρίτη 3 Μαΐου 2011


ΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ
 Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεδρίασε σήμερα με θέματα Η.Δ. την παραπέρα πορεία του Κλάδου και την προετοιμασία της 80ης Γ.Σ. του Κλάδου.
   Πριν την έναρξη της συζήτησης για τα συγκεκριμένα θέματα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. έφερε ως θέμα την οριστικοποίηση του τόπου και του χρόνου πραγματοποίησης της ημερίδας για την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σχετικά με τη λειτουργία των 801 «νέων ολοήμερων σχολείων».
   Έχοντας αναλάβει  από την παράταξη της ΔΑΚΕ  την ευθύνη της εισήγησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, κατέθεσα τις παρακάτω απόψεις της παράταξης:
ü      Η παράταξη της ΔΑΚΕ στήριξε από την πρώτη στιγμή την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας πιστεύοντας ακράδαντα ότι τα πορίσματά της θα επιβεβαιώσουν και θα ισχυροποιήσουν την άποψη ότι ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί μνημείο προχειρότητας και κακού σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, με σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, στους μαθητές και στο έργο των εκπαιδευτικών.
ü      Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  η παράταξή μας τήρησε θετική στάση στην πραγματοποίηση της ημερίδας με βασικότατη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της έρευνας στο σύνολό της.
ü      Μέχρι σήμερα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε στο ποσοτικό ούτε και στο ποιοτικό της κομμάτι. Υπάρχει, επιπλέον, και η αρνητική εμπειρία της μη κοινοποίησης μέχρι και σήμερα των ποιοτικών χαρακτηριστικών της προηγούμενης έρευνας για τα «νέα» βιβλία που είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2009!!!
ü      Με βάση τα παραπάνω αλλά και την οικονομική δυσπραγία της Ομοσπονδίας στην παρούσα φάση, η παράταξη της ΔΑΚΕ προτείνει η ανακοίνωση των πορισμάτων της έρευνας να γίνει στην κορυφαία διαδικασία της 80ης Γ.Σ. του Κλάδου. Διαδικασία όπου θα συμμετέχουν πάνω από 600 αντιπρόσωποι οι οποίοι θα μεταφέρουν άμεσα τα πορίσματα της έρευνας στους εκπαιδευτικούς.
   Από εκεί και μετά όταν θα τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η ολοκληρωμένη επιστημονική παρουσίαση των πορισμάτων σε ημερίδα.

   Αυτό που ακολούθησε από την πλευρά της παράταξης της ΠΑΣΚ ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία.  
·         Επίθεση κατά της ΔΑΚΕ για ανακόλουθη στάση («ξεχνώντας» φυσικά τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει)
·         Απειλές κατά της ΔΑΚΕ ότι θα «χρεωθεί» την απόκρυψη των πορισμάτων της έρευνας.
·         Κατηγορία κατά της ΔΑΚΕ ότι δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση της ημερίδας, γιατί, τάχα,  δεν την εξυπηρετούν τα πορίσματα !!!
·         Απαξίωση του θεσμού της Γ.Σ. του Κλάδου με φράσεις τύπου «δεν μπορεί επιστήμονες να έρθουν να παρουσιάσουν την έρευνα στη Γ.Σ.», «δεν μπορούμε ως Δ.Σ. να απαξιώνουμε τους επιστήμονες αναγκάζοντάς τους να έρθουν σε Γ.Σ.».
·         «Δραματικές» αποστροφές όπως «το να μην  πραγματοποιηθεί τώρα η ημερίδα θα είναι η ταφόπλακα του ΙΠΕΜ».
   Σε όλα τα παραπάνω τα μέλη της ΔΑΚΕ (Ανδρουλάκης Μάνος, Κικινής Θανάσης, Ρηνάκη Καίτη -  ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου απουσίαζε εξ αιτίας δυσάρεστου οικογενειακού γεγονότος) δώσαμε ξεκάθαρη απάντηση τονίζοντας ότι η πρόταση για παρουσίαση των πορισμάτων στην 80η Γ.Σ. του Κλάδου θα προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός, αφού θα γίνει ενώπιον του σώματος των αντιπροσώπων των Γ.Σ. των Συλλόγων όλης της χώρας στην κορυφαία διαδικασία του Κλάδου.
   Αυτό όμως που ξεπέρασε κάθε δεοντολογία ήταν:
·         Η αναίσχυντη επίθεση εναντίον μας με τη διατύπωση « η στάση της ΔΑΚΕ αποτελεί συνδικαλιστική αλητεία».
·         Η ειρωνεία κατά του Μάνου Ανδρουλάκη όταν εξέφρασε την άποψη ότι η μέχρι τώρα αποδελτίωση των απαντήσεων στην έρευνα καταγράφει αρνητική στάση απέναντι στο θεσμό των 801 ολοήμερων.
·         Η αχαρακτήριστη επίθεση κατά της Καίτης Ρηνάκη  που ως ταμίας της Δ.Ο.Ε. εξέφρασε προβληματισμό για τις οικονομικές δυνατότητες πραγματοποίησης της ημερίδας, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν κατατεθεί συνδρομές από τους Συλλόγους.
·         Η, απαράδεκτη και προσβλητική, εκτίμηση ότι η άποψη που κατέθεσα ως εισηγητής αντιστρατεύεται την άποψη της ΔΑΚΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά προϊόν της «τραυματικής εμπειρίας» (;;;) που βίωσα από το γεγονός ότι πριν ένα μήνα δεν εξελέγην πρόεδρος της ΔΑΚΕ κι ότι μεταφέρω τα εσωτερικά της παράταξής μου στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. !!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Επειδή στα χρόνια που ασχολούμαι με το συνδικαλισμό έχω μάθει να εκφράζομαι πολιτικά κι όχι με ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις, μου ήταν αδύνατον να παραμείνω στη διαδικασία του «συμβουλίου» της Δ.Ο.Ε.
   Θεωρώ πως οι αξίες που εκπροσωπεί η  παράταξη της ΔΑΚΕ  και η ιστορία της δεν μπορούν να καταρρακώνονται από κανέναν. Δε συγχωρείται η ανοχή στις απαράδεκτες προσβολές που δεχτήκαμε ως άτομα, μα κυρίως  ως συνδικαλιστική παράταξη με έντιμη και καθαρή διαδρομή. (Και δεν είναι το πρώτο συμβάν. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν το Πάσχα με το κείμενο – λίβελο της ΠΑΣΚ εναντίον μας σε σχέση με την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση της 30ης Μαρτίου).
   Αποχώρησα από τη διαδικασία (το ίδιο έπραξε και η συναδέλφισσα Ρηνάκη) τονίζοντας ότι μου είναι αδύνατον να δεχτώ αυτή τη συνδικαλιστική αλητεία κι ότι προσωπικά θα εισηγηθώ στην παράταξή μου αυτό που θεωρώ αυτονόητο. Την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από το προεδρείο της Δ.Ο.Ε. (έστω και σε αυτό το χρονικό σημείο, με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα…) απ’ τη στιγμή που η κυβερνητική ΠΑΣΚ έχει ρίξει τη μάσκα της συναινετικής λειτουργίας και ακολουθεί τον τραγικό μονόδρομο της λάσπης, της απαξίωσης και του εξευτελισμού όσων τολμούν να εκφράζουν αντίθετη άποψη  από την «μοναδική και απόλυτα ορθή» δική της.



Με συνδικαλιστική τιμή
Θανάσης Κικινής






                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου