Τρίτη 29 Μαρτίου 2011



ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ   15Α - 10557  ΑΘΗΝΑ     ΤΗΛ. 210-3312793  &  6974 750407
www.dakepe.gr  e-mail: info@dakepe.gr
28 - 03 - 2011

Κάλεσμα Συμμετοχής στην απεργία στις 30 – 3 – 2011

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΔΟΕ για την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική που «σαρώνει» κάθε εργασιακό, οικονομικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και μορφωτικό δικαίωμά μας και υποθηκεύει το μέλλον του ελληνικού λαού.
Λέμε ΟΧΙ στα μέτρα της Κυβέρνησης που στοχοποιούν και απαξιώνουν τον εκπαιδευτικό και υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί:
*      καταγγέλλουν τη δραματική μείωση των δαπανών για την Παιδεία (μόλις στο 2,75% του ΑΕΠ).
*      δεν αξίζουν την οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση (μείωση μισθών, ακρίβεια, κατάργηση Μετεκπαίδευσης, μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών κ.α.)
*      δεν αποδέχονται την χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια, κομματική «κοπτοραπτική» των συγχωνεύσεων, υποβιβασμών και καταργήσεων σχολικών μονάδων που δημιουργούν εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα.
*      δίνουν τον αγώνα τους για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
*      δεν αφήνουν άλλους να αποφασίσουν για «εμάς χωρίς εμάς».
Η απάντησή μας θα είναι δυναμική.

ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ - ΜΑΖΙΚΑ
ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011



ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ   15Α - 10557  ΑΘΗΝΑ     ΤΗΛ. 210-3312793  &  6974 750407
www.dakepe.gr  e-mail: info@dakepe.gr
24 - 03 – 2011

Η κυβερνητική πολιτική βλάπτει σοβαρά και την… υγεία
Μετά τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τις ευρείας κλίμακας περικοπές σε κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις που έγιναν από τις αρχές του 2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει για άλλη μια φορά το ανάλγητο πρόσωπό της στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Μετά την άρνηση των περισσότερων φαρμακευτικών συλλόγων να εκτελέσουν τις συνταγές του Δημοσίου ήρθε η σειρά και των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών να σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες με πίστωση στους δημοσίους υπαλλήλους από την Πέμπτη 10/03/11, λόγω των χρεών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Επειδή όλοι πληρώνουμε κανονικά τις κρατήσεις για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, που αποτελεί όχι μόνο αγαθό αλλά και υποχρέωση του κράτους, απαιτούμε από την κυβέρνηση του Μνημονίου να σταματήσει να επιβαρύνει τις τσέπες των ασφαλισμένων με το κόστος της περίθαλψής τους και να προχωρήσει σε άμεση λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τα χρέη του ΟΠΑΔ.
Η επίθεση απέναντι στο σύνολο των δικαιωμάτων μας από την κυβέρνηση του ΔΝΤ και του Μνημονίου είναι ανελέητη.
Η απάντησή μας θα είναι δυναμική.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός!
Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων!

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Απάντηση στην επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου


ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ   15Α - 10557 
ΑΘΗΝΑ     ΤΗΛ. 210-3312793  &  6974 750407
www.dakepe.gr  e-mail: info@dakepe.gr
23 - 03 - 2011

Απαράδεκτη και προκλητική επιστολή της κας Διαμαντοπούλου
προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ)

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας η επιστολή της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου, με την οποία ζητά από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) να προτείνουν μέχρι τις 28/3/11 σχέδιο αναπλήρωσης, στο τελευταίο τρίμηνο του σχολικού έτους, των χαμένων ωρών διδασκαλίας που προήλθαν λόγω των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών!!!
Καταγγέλλουμε
την απαράδεκτη, αντιδεοντολογική, αυταρχική και υποκριτική ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/3/11,  ημέρα που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφάσισε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τις 30 Μαρτίου σε συμπόρευση με την ΟΛΜΕ και την ΟΕΝΓΕ. Κινητοποίηση που εκφράζει την αντίδραση - αντίσταση στις αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Οι κινητοποιήσεις και η δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου με σύμμαχο την κοινωνία φοβίζουν τους κυβερνώντες.
Η κ. Διαμαντοπούλου επιχειρεί με προκλητικό τρόπο:
*    να σπιλώσει τους αγώνες μας και να απαξιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα,
*    να μεταθέσει τις ευθύνες που αποκλειστικά της αναλογούν,
*    να στοχοποιήσει, να «ενοχοποιήσει» και να εκφοβίσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό,
*    να συγκρουστεί η κοινωνία με τον εκπαιδευτικό κόσμο κατά την προσφιλή τακτική του αποπροσανατολισμού και του «διαίρει και βασίλευε».
Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται τη στιγμή που εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές κινητοποιούνται ενάντια στην κομματική «κοπτοραπτική» που χαρακτηρίζει τις συγχωνεύσεις, τους υποβιβασμούς και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων και στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της ζωής μας.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κ. Διαμαντοπούλου είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι  για την απώλεια ωρών διδασκαλίας και την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Θυμίζουμε στην κα Υπουργό ότι την ευθύνη για την όποια απώλεια διδακτικών ωρών, φέρει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας που προΐσταται, εξαιτίας:
*    της μη έγκαιρης κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
*    των αντιλαϊκών πολιτικών τους επιλογών που οδηγούν τον εκπαιδευτικό κόσμο σε αντίσταση και αγώνες.
*     της απουσίας ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία.
*    του αλαζονικού και αυταρχικού τρόπου λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.
Ο Έλληνας εκπαιδευτικός έχει και γνώσεις και φιλότιμο. Με ευσυνειδησία επιτελεί το καθήκον του απέναντι στα παιδιά του ελληνικού λαού.
Το φιλότιμο απουσιάζει από τις πολιτικές σας που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.
Η απάντηση στην επιστολή σας, μια επιστολή που αποπνέει καθεστωτικές νοοτροπίες και «δικτατορικές» πρακτικές, θα είναι η συσπείρωση του εκπαιδευτικού κόσμου και οι αγώνες μας.
Αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, «μνημονιακή» πολιτική σας και στην αυταρχική συμπεριφορά σας. Αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον που να ανταποκρίνεται στα οράματα και τις προσδοκίες μας.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί σας επιστρέφουν την επιστολή.
Απαράδεκτη η επιστολή όπως απαράδεκτη είναι και η πολιτική σας!

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ   15Α - 10557  ΑΘΗΝΑ     ΤΗΛ. 210-3312793  &  6974 750407
www.dakepe.gr  e-mail: info@dakepe.gr
Αθήνα, 18/03/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.»

Η Κεντρική Επιτροπή της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. που προήλθε από το 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Παράταξης στις 12 & 13/03/2011, συγκροτήθηκε σήμερα, 18/03/2011, σε σώμα, ως εξής:

Πρόεδρος:
Χαράλαμπος Κόκκινος
Α΄ Αντιπρόεδρος:
Τριαντάφυλλος Οικονόμου*
Β΄ Αντιπρόεδρος:
Δημήτρης Κάσσιος
Γενικός Γραμματέας:
Μάνος Ανδρουλάκης
Γραμματέας Οργανωτικού:
Σωτήρης Γεωργόπουλος
Ειδικός Γραμματέας:
Τάσος Μεντάκης
Ταμίας:
Δήμητρα Τσένου
Γραμματέας Τύπου
& Δημοσίων Σχέσεων:
Νίκος Λαγομιτζής

Μέλη:
Αντώνης Αγραπίδης, Τάσος Αντωνιάδης, Παναγιώτης Βούτος, Ηλίας Ηλιόπουλος,  Χρήστος Καφτηράνης, Θανάσης Κικινής, Βασίλης Ματθαίος, Γιάννης Πάιδας, Βασίλης Παληγιάννης, Αριστέα Παπαδοπούλου, Καίτη Ρηνάκη, Γιώργος Σαββάκης, Αλέξανδρος Τεκίδης, Δημήτρης Τσάμης.


Ελεγκτική Επιτροπή:
Σπύρος Λάττας, Αθανάσιος Μήνας, Γιώργος Σωτηρακόπουλος

Η Νέα Κεντρική Επιτροπή της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. απευθύνει προς όλους τους συναδέλφους της χώρας θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό και τους παρέχει τη διαβεβαίωση ότι, πιστή πάντα στις αρχές του Ανεξάρτητου, Δημοκρατικού και Διεκδικητικού Συνδικαλισμού, θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις και με κάθε νόμιμο μέσο για την οικονομική, επιστημονική και ηθική ανύψωση της θέσης του εκπαιδευτικού και για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα.
Καλεί κάθε συνάδελφο να συστρατευθεί μαζί της σ’ αυτό τον αγώνα για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των λειτουργών της και να αντισταθεί στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική.

* Ο Πρόεδρος της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Χαράλαμπος Κόκκινος, όπως είχε δεσμευτεί στην ομιλία του στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριο της παράταξης, πρότεινε στην αρχική του εισήγησή για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου τον συνυποψήφιό του για τη θέση του Προέδρου Θανάση Κικινή. Η πρόταση αυτή δεν έτυχε της αποδοχής του συναδέλφου Κικινή.
Στη συνέχεια απεύθυνε πρόταση για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου στο Γενικό Γραμματέα της Δ.Ο.Ε. και μέλος της Κ.Ε. Τριαντάφυλλο Οικονόμου. Η πρόταση αυτή όπως και όλες οι υπόλοιπες για τις θέσεις του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. έγιναν δεκτές και ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα 15 μέλη της Κ.Ε. που παρέμειναν ως το τέλος της συνεδρίασης και συμμετείχαν στην ψηφοφορία.


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
          Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
          Η εκπαίδευση και το σύνολο της κοινωνίας βιώνουν μια πρωτοφανή επίθεση λόγω της ανερμάτιστης και ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής.
Μετά τη βίαια ανατροπή που συντελείται στα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας, στην επιστημονική υποβάθμισή μας, το καταστροφικό «γαϊτανάκι» συνεχίστηκε με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για σαρωτικούς υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που «υποδούλωσε» τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. χωρίς ουσιαστικό διάλογο, εφαρμόζοντας κομματική και καθεστωτική πολιτική υποβιβάζει, συγχωνεύει και καταργεί σχολεία αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.
Χιλιάδες συνάδελφοι χάνουν τις οργανικές τους θέσεις, χιλιάδες αναπληρωτές που φέτος εργάζονται του χρόνου θα είναι άνεργοι, η περιφέρεια ερημώνει ωθώντας τον πληθυσμό της σε νέο κύμα αστυφιλίας ή και μετανάστευσης στο εξωτερικό, δημιουργούνται σχολεία «μαμούθ» με πολυπληθή τμήματα και χιλιάδες γονείς και μαθητές θα υποστούν πρωτοφανή ταλαιπωρία και αναστάτωση που θα επιβαρύνει την καθημερινότητά τους (μετακινήσεις, οικονομική επιβάρυνση, εκπαιδευτικά προβλήματα, κ.α.).


Συγχωνεύσεις – υποβιβασμοί – καταργήσεις Σχολικών Μονάδων: Η κυβερνητική «κοπτοραπτική» υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.


                                                                                                                      14-3-2011
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η οποία προχωρά σε υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
          Καταργήσεις οι οποίες δεν αποσκοπούν στην δημιουργία «εύρωστων» σχολικών μονάδων αλλά στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού και την απαλλαγή της κεντρικής διοίκησης από πόρους για τη μεταφορά μαθητών
Οι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων που πραγματοποιούνται χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων και ξεκάθαρων κριτηρίων θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σχολικών μονάδων μαμούθ (έως 400 παιδιά!!!), το σχηματισμό πληθωρικών τμημάτων και την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης συγκεκριμένων περιοχών και της διεύρυνσης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων
Οι υποβιβασμοί 191 σχολικών μονάδων και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις 1.523 σε 672 σχολικές μονάδες, θα έχουν ως επακόλουθο τη μείωση δεκάδων εκατοντάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού. Μείωση θέσεων που θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών αλλά και των μόνιμων διορισμών.
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με λογιστικά κριτήρια που προτάσσουν τις περικοπές σε σχολεία, χρήματα και εκπαιδευτικούς.
          Καλούμε την πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιοι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις να γίνουν όντως με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του ελληνικού λαού.
          Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν δυναμικά για να ανατρέψουν πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. 
ΟΧΙ «εκπτώσεις» στην Παιδεία.
ΟΧΙ  στην οπισθοδρόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.


                                                                                   Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος
Χαράλαμπος Κόκκινος

Ευχαριστήριο μήνυμα του νέου προέδρου της ΔΑΚΕ/ΠΕ


14 - 03 - 2011

          Συμμαχητές και Συμμαχήτριες,
          Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω το σύνολο των στελεχών της Παράταξης που συμμετείχαν στο 27ο Πανελλήνιο Συνέδριό μας και με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στον ουσιαστικό διάλογο και στη «ζύμωση» απόψεων όπως ταιριάζει σε μια μεγάλη συνδικαλιστική παράταξη με δημοκρατικές διαδικασίες, ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο και θέσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και στις προσδοκίες του έλληνα εκπαιδευτικού.
          Από τη θέση του νέου Προέδρου της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. με αίσθημα ευθύνης δηλώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να προωθήσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας, να μετατρέψουμε τις κοινές αγωνίες σε κοινούς επιτυχημένους αγώνες και να αντισταθούμε στην αδιέξοδη, αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική.
          Ο αγώνας για επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, για αξιόπιστο συνδικαλιστικό κίνημα  περνά μέσα από τις δικές μας προσπάθειες.
          Δακίτες και Δακίτισσες,
          το χθες δεν μας δεσμεύει να χτίσουμε το αύριο αρνούμενοι το σήμερα.
          Σφυρηλατώντας και διαφυλάσσοντας την ενότητά μας και με δύναμη τις ιδέες μας ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
απαλλαγμένοι από «μίζερα» σύνδρομα, με αγωνιστικό πνεύμα, με τεκμηριωμένες θέσεις δημιουργούμε το μέλλον που μας ανήκει.
Συγκρουόμαστε με την παρακμή, σπάμε τη σιωπή, αντιστεκόμαστε στη δικτατορία των μετρίων, δίνουμε και πάλι την ελπίδα στον έλληνα εκπαιδευτικό και προωθούμε την ανανέωση στο συνδικαλιστικό κίνημα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. πρωτοπόρα – δυνατή.
Χαράλαμπος Κόκκινος
 Πρόεδρος Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.